Radio Balkanfox

Gradonačelnik Radojičić: Duh Ermitaža u Beogradu –


Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić se u okviru posete Sankt Peterburgu, čiji je povod potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga, sastao sa Georgijem Vilenbahom zamenikom direktora muzeja Ermitaž i predsednikom Heraldičkog veća pri Predsedništvu Ruske Federacije.


– Beograd je grad koji je prepoznatljiv po mnogo čemu, a između ostalog je poznat i kao kulturna prestonica Jugoistočne Evrope. Budući da je potpisanim Sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture, iz Beograda smo krenuli s idejom da se susretnemo s rukovodstvom ovog veličanstvenog muzeja i vodimo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata-rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić: Duh Ermitaža u Beogradu
Foto: Rastko Golub

Prva kolekcija ovog muzeja datira iz osamnaestog veka, iz vremena carice Katarine II, a od sredine devetnaestog veka je otvorena za javnost. Za više od dva i po veka, muzej je pribavio više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, što ga čini jednim od najvećih i svakako najznačajnijih svetskih muzeja.

U čast gradonačelnika, rukovodstvo Ermitaža je upriličilo obilazak najčuvenijih eksponata ovog muzeja.

– Hvala rukovodstvu Ermitaža. Veliko mi je zadovoljstvo bilo što sam uz vrsnog poznavaoca umetnosti, našeg domaćina, pogledao neka od remek-dela svetske umetnosti. Obilazak je potrajao duže nego što je prvobitno planirano, jer su umetnička dela koja ovaj muzej poseduje zaista fascinantna. Stoga me veoma raduje što će se duh Ermitaža osetiti i u Beogradu-istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Radojičić: Duh Ermitaža u Beogradu
Foto: Rastko Golub

Rezimirajući posetu i sastanak u muzeju Ermitaž, gradonačelnik Radojičić je izjavio:

– Razgovarali smo o najboljem načinu da Beograđanima približimo deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja. Saglasili smo se s predlogom domaćina da organizujemo Dane Ermitaža u Beogradu. Zajednički ćemo raditi na tome da ovu našu želju i dogovor realizujemo u dogledno vreme. Ovo će svakako biti vrhunski kulturni događaj za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu. Uveren sam da će izlaganje dela ogromne zbirke Ermitaža, nenadmašne po svojoj brojnosti, u Beograd privući i brojne posetioce iz regiona.Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar