Radio Balkanfox

Grenel: Bajden politizuje dijalog između Kosova i Srbije

Podelite ovu vest

Izaslanik predsednika SAD za razgovore između Kosova i Srbije Ričard Grenel je u nizu tviter poruka noćas kritikovao kandidata za predsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje proces dijaloga te dve strane.

Grenel je preko Tvitera ukazao da prethodna administracija pod predsednikom Barakom Obamom u kojoj je Bajden bio potpredsednik nije ništa uradila tokom osam godina dok je administracija sadašnjeg predsednika Donalda Trampa preduzela niz koraka ka normalizaciji odnosa dve strane.

“Za razliku od Bajdenove taktike nereagovanja, Trampova administracija fokusirana je na preduzimanje prvih važnih koraka ka normalizaciji ekonomije između dve zemlje”, napisao je Grenel.

Grenel poručuje da “narod Kosova i Srbije zna da se ne može porediti osam godina praznih obećanja” administracije Baraka Obame i Džoa Bajdena i “akcije Trampove administracije”.

Grenel navodi sporazume o vazdušnom, železničkom i drumskom saobraćaju postignute između Kosova i Srbije uz posvećenost SAD kao primer da je Trampova administracija postigla “dugo željene rezultate, a Džo Bajden samo nastavlja da priča, kao što je to činio 40 godina u Vašingtonu”.

Bajden je, navodi Grenel, pogrešio u gotovo svakoj važnoj spoljnopolitičkoj odluci, stoga “nije iznenađujuće da opet nudi samo prazne reči i obećanja građanima Kosova i Srbije”.


Predsednici Kosova i Srbije trebalo je da se sastanu u Beloj kući 27. juna na razgovorima u kojima posreduju SAD. Sastanak je otkazan nakon što je Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu Specijalizovanim većima na ispitivanje podnelo optužnicu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Bajden je u pisanoj izjavi za albansko-američi listi “Iljirija” u Njujorku izjavio da sporazum između Kosova i Srbije treba da uključi međusobno priznanje, ali i da očuva suverenitet i teritorijalni integritet dveju zemalja, prenela je Koha.

On je rekao da je odluka o nastavku dijaloga vitalni korak za region i rekao da bi sporazum ojačao sigurnost obe zemlje, podstakao težnju ka članstvu u EU i druge institucije, kao i da je za takav sporazum potrebna međuatlantska saradnja.

Bajden je rekao da “administracija predsednika SAD Donalda Trampa nije uspela da se koordinira sa izaslanicima Evropske unije koji posreduju u dijalogu imeđu dve države već skoro deceniju” i podsetio na otkazani sastanak krajem prošlog meseca u Vašingtonu.

On je podstakao lidere Kosova i Srbije da započnu razgovore u duhu kompromisa i pomirenja a strane će, kako je rekao, imati punu podršku američkog naroda.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.
Izvor:

Radio Balkanfox

Dodaj komentar