Radio Balkanfox

Grenel: Bajden politizuje dijalog Srbije i Kosova

Podelite ovu vest

Izaslanik predsednika SAD za razgovore između Kosova i Srbije Ričard Grenel je u nizu tviter poruka noćas kritikovao kandidata za predsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje proces dijaloga te dve strane.

Grenel je preko Tvitera ukazao da prethodna administracija pod predsednikom Barakom Obamom u kojoj je Bajden bio potpredsednik nije ništa uradila tokom osam godina, dok je administracija sadašnjeg predsednika Donalda Trampa preduzela niz koraka ka normalizaciji odnosa dve strane.

“Za razliku od Bajdenove taktike nereagovanja, Trampova administracija fokusirana je na preduzimanje prvih važnih koraka ka normalizaciji ekonomije između dve zemlje”, napisao je Grenel.

Grenel poručuje da “narod Kosova i Srbije zna da se ne može porediti osam godina praznih obećanja” administracije Baraka Obame i Džoa Bajdena i “akcije Trampove administracije”.

Grenel navodi sporazume o vazdušnom, železničkom i drumskom saobraćaju postignute između Kosova i Srbije uz posvećenost SAD kao primer da je Trampova administracija postigla “dugo željene rezultate, a Džo Bajden samo nastavlja da priča, kao što je to činio 40 godina u Vašingtonu”.

Bajden, navodi Grenel, pogrešio je u gotovo svakoj važnoj spoljnopolitičkoj odluci, stoga “nije iznenađujuće da opet nudi samo prazne reči i obećanja građanima Kosova i Srbije”.

Predsednici Kosova i Srbije trebalo je da se sastanu u Beloj kući 27. juna na razgovorima u kojima posreduju SAD. Sastanak je otkazan nakon što je Specijalni tužilac u Hagu objavio još uvek nepotvrđene optužbe protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Bajden je u pisanoj izjavi za albansko-američi listi “Iljirija” u Njujorku izjavio da sporazum između Kosova i Srbije treba da uključi međusobno priznanje, ali i da očuva suverenitet i teritorijalni integritet dveju zemalja, prenela je Koha. On je rekao da “administracija predsednika SAD Donalda Trampa nije uspela da se koordinira sa izaslanicima Evropske unije koji posreduju u dijalogu između dve države već skoro deceniju” i podsetio na otkazani sastanak krajem prošlog meseca u Vašingtonu. 
NovaS

Radio Balkanfox

Dodaj komentar