ISFLEKALI STE ODEĆU ILI STOLNJAK VINOM? Ne paničite, ovi trikovi će vam pomoći da se rešite mrlja

pixabay.com

Sa sastojcima koje uvek imate doma brzo možete napraviti efikasno sredstvo koje će fleke od crnog vina ukloniti sa odeće, sa stolnjaka ili tepiha. No ključno je da ih skinete što je pre moguće.

Uklonite crno vino sa bele odeće

Treba vam čista pamučna krpa, mineralna, gazirana voda, velika zdela, so i čajnik.

Bluzu ili stolnjak raširite preko zdele tako da mrlja bude po sredini. Na mrlju (a u zdelu) polako izlivajte mineralnu vodu, a onda sa vlažnom (najbolje pamučnom) krpom više puta pređite preko mrlje, ali bez trljanja, da je ne proširite. Krpu povlačite od krajeva prema sredini mrlje, da izbegnete njeno širenje.

Ovo će često biti dovoljno da, nakon što tkaninu još operete u veš mašini, potpuno uklonite tragove od crnog vina. No ponekad su mrlje “upornije” pa će nakon pranja još ostati izblijedjela fleka. Teže se skidaju ako ste mrlju počeli tretirati par sati ili par dana kasnije.

Stavite vodu u čajnik i kuvajte da provri. Tkaninu opet raširite preko zdele i po njoj ravnomerno pospite so. So će početi da “upija” mrlju, a onda polako preko mrlje prelijte otprilike jednu čašu kipuće vode. Nakon toga opet operite tkaninu u mašini, prenosi Kurir.