Radio Balkanfox

Jordan upozorio Izrael, biće rata!

Podelite ovu vest

AUTOR:

DATUM I VREME:
22.05.2020. 22:18

Oglasio se i kralj Abdulah II.

Izraelska vojska

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Penzionisani izraelski diplomata Ilan Baker, koji je učestvovao u izradi mirovnog sporazuma s Jordanom, rekao je da Kraljevina nema pravnu sposobnost da otkaže sporazum s Izraelom, osim ako mu ne objavi rat.

On je u dokumentu koji je izdao “Jerusalimski centar za javne i državne poslove” u Izraelu objasnio da je “mirovni odnos dve zemlje predviđen Članom 2. mirovnog ugovora i da uključuje međusobno priznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti obe strane.”

Izraelska vojska

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

– Mirovni ugovor nema rok trajanja i može ga otkazati samo agresivna akcija ili objava rata od strane jedne od strana, što znači da će suština sporazuma biti otkazana – rekao je. Baker je potom dodao:

– Zaista je sumnjivo da Jordan ima bilo kakvo interesovanje za takav korak, posebno zato što aneksija na Zapadnoj obali, čak i ako je jednostrana, ne predstavlja agresivni akt na njen suverenitet ili teritorijalni integritet. Štaviše, pošto je Jordan vladao Zapadnom obalom od 1948. do 1967., mirovni sporazum izričito navodi da se on ne odnosi na Zapadnu obalu.

Palestina protest Izrael

Foto: EPA/Alaa Badarneh

U petak je jordanski premijer Omar al-Razaz rekao da Hašemitska kraljevina neće prihvatiti jednostrane izraelske mere za aneksiju palestinskih teritorija na okupiranoj Zapadnoj obali i da će “biti primorani da preispitaju odnose sa Izraelom”.

Pre izjave Al-Razaza, jordanski kralj Abdulah II upozorio je na teške posledice ukoliko Izrael anektira Zapadnu obalu, što bi, kako je rekao, moglo dovesti do “masovne konfrontacije”, piše libanski list Al-Masdar News.
Izvor:Alo

Radio Balkanfox

Dodaj komentar