Radio Balkanfox

KINA I IRAN SE RUGAJU AMERICI Iskoristili nerede da oštro odgovore Vašingtonu

Podelite ovu vest

Kineski i iranski zvaničnici narugali su se Sjedinjenim Američkim Državama zbog nemira koji se poslednjih dana dešavaju širom SAD, a čiji je povod smrt Afroamerinakca Džoržda Flojda koji je preminuo nakon privođenja.

Ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i portparolka spoljnih poslova Kine Hua Čunjing iskoristili su američke nemire da oštro odgovore na američke pritiske za situacije u njihovim zemljama.

Hua Čunjing Foto: Profimedia
Hua Čunjing

Hongkong je, inače, višemesečno poprište antivladinih protesta na kojima demonstranti traže veći stepen demokratičnosti lokalnih izbora i veći stepen autonomije.

Rasprava je počela kada je portparol Stejt Departmenta Morgan Ortagus na Tviteru kritikovala Kinu zbog načina na kojima na koji tretiraju demonstrante.

– Ljudi koji žele slobodu širom sveta, moraju da se pridržavaju vladavine zakona i da vode računa o Komunističkoj partiji Kine, koja je grubo prekršila obećanja data stanovnicima Hong Konga – napisala je Ortagus.

Usledio je kratak, ali jasan i žestok napad portparole spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

– Ne mogu da dišem – napisala je ona kao odgovor na prozivke portparolke Stejt Departmenta.

Policajac Derek Šovin nogom pritiska vrat Džordža Flojda Foto: Profimedia
Policajac Derek Šovin nogom pritiska vrat Džordža Flojda

Rečenica “ne mogu da dišem” izgovara se na svim protestima u SAD, a to su bile poslednje reči preminulog Flojda.

– Za one koji to čine: Krajnje je vreme da ceo svet vodi rat protiv rasizma – napisao je Mohamad Džavad Zarif aludirajući na situaciju u Mineapolisu.

Podsetimo, nemiri u Hong Kongu počeli su nakon što je kinesko zakonodavno telo usvojilo odluku o primenjivanju kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti na Hong Kong, što je vanredan i neviđen potez koji ima za cilj da poluautonomnu teritoriju vrati pod kontrolu Pekinga.
Izvor:Blic

Radio Balkanfox

Dodaj komentar