Radio Balkanfox
Možete ozbiljno da narušite ZDRAVLJE!

Možete ozbiljno da narušite ZDRAVLJE!


OVAJ KROMPIR NIKAKO NE SMETE DA JEDETE: Možete ozbiljno da narušite ZDRAVLJE!

Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke

Uprkos svojim prednostima, veoma je važno da vodite računa kako ga pripremate. Možda ćete se iznenaditi, ali krompir sadrži jako malo kalorija, pa kao kuvan ili pečen predstavlja zdrav obrok.

Kako čuvati krompir?

Krompir najviše voli temperaturu od 7 do 10 stepeni, ali danas najve’i broj nas nema hladnu ostavu za čuvanje hrane, pa je neophodno pronaći adektvatne uslove za čuvanje hrane, a da nije frižider u pitanju.

Temperatura u frižideru je najćešće 4 stepena i ipak je hladnija nego što krompiru prija, pa se, pod uticajem hladnoće, skrob iz krompira pretvara u šećer. Zbog toga se krompir teže kuva, može potamneti, a menja se i njegov ukus i tekstura.

S druge strane, na isuviše toplom mestu, krompir će početi da klija.

Nikako ga ne treba čuvati sa ovom namirnicom!

Krompir i luk ne treba ih držati zajedno jer će tako brže proklijai. Ni jednu ni drugu namirnicu ne treba čuvati u frižideru, većć ih je neophodno razdvojiti.

Dobar trik za očuvanje svežine

Savet je da par jabuka stvaite u istu kutiju sa krompirom. Pokazalo se da tako krompir, duže zadržava svežinu.

Da li krompir može da bude opasan?

Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, toksčne hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, ali i glavobolju. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, mada je to zaista retkost.

Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila. Hlorofil je u suštini bezopasan po zdravlje, ako primetite intezivnu zelenu boju, to je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vreme kada i hlorofil, povećana.Najbolje je da odstranite taj deo na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada pravite pomfrit u dubokom, vrelom ulju.

(Espreso/najzena.rs)

Espreso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Prijatelji

Dnevni trend