Radio Balkanfox

Na sahranu oca Olge Margitić nije došao pop


Republika.rs

Olga Margitić

Olga Margitić danas je sahranila svog oca, Predraga Margitića, koji je izvršio samoubistvo pre šest dana.

Vest o njegovoj smrti potresla je domaću javnost, a Katarina Margitić, Olgina sestra, tada je rekla za medije da vest o samoubistvu nije tačna, portala  već da se radi o prirodnoj smrti. Ipak, nikome nije promaklo da se na sahrani njenog oca nije pojavio sveštenik, što nije neuobičajno, s obzirom da kada je izvršeno samoubistvo, crkva ne dozvoljava čitanje opela, jer se to smatra kao smrtni greh. 

Republika.rs

Katarina Margitić

– Sveštenik ne prisustvuje pokopu samoubica jer to je najveći smrtni greh koji se može počiniti. Oduzeti sebi život znači prekinuti odnos s Bogom, a crkva ne pravda nasilno oduzimanje sopstvenog života. On se, za razliku od ubica, ne može pokajati za nedela i to je razlog zašto ubicama prisustvujemo na ispraćaju – grešni su, a opelo i se obavlja nad grešnicima – pbjasnio je verski analitičar Dimitrije Kalezić za Kurir i istakao da u pojedinim škakljivim situacijama ipak postoje odstupanja: 

– Nije čest slučaj, ali dešava se da sveštenici ipak održe sahranu samoubicama. Za tako nešto je potreban lekarski nalaz o duševnoj ili mentalnoj bolesti upokojenog. Na osnovu njih, jedino episkop može dati dozvolu da se održi naknadno opelo.Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar