Radio Balkanfox

NACISTIČKA INVAZIJA NA SEBE: Najstrašniji rat u istoriji započeo kao napad pod lažnom zastavom | Najnovije vesti


Drugi svetski rat, Invazija na Poljsku

Foto: Wikipedia/Invazija na poljsku

Dobro poznato sredstvo za početak sukoba…

Drugi svetski rat započeo je nacističkom invazijom na Poljsku 1. septembra 1939. godine, svega nedelju dana nakon što je potpisan notorni Ribentrop Molotov pakt između Nemačke i SSSR-a.

Kao Hrvati, da prevodimo sve reči na slavenosrpski: Kako bismo govorili da nije bilo Vuka Karadžića i reforme?

Kao Hrvati, da prevodimo sve reči na slavenosrpski: Kako bismo govorili da nije bilo Vuka Karadžića i reforme?

Mile se borio protiv Tita koji je pokušavao da ga ubije: Čuvena srpska pesma kojoj su komunisti izmenili tekst

Mile se borio protiv Tita koji je pokušavao da ga ubije: Čuvena srpska pesma kojoj su komunisti izmenili tekst

IMAO SPISAK NAREDBI, SA ZAPOVESTIMA: “Odgovaraj mi samo kada ti se obratim” Mileva trpela torturu od Ajnštajna!

IMAO SPISAK NAREDBI, SA ZAPOVESTIMA: “Odgovaraj mi samo kada ti se obratim” Mileva trpela torturu od Ajnštajna!

Iako govorimo o nacističkoj Nemačkoj i ona je preferirala svoju agresiju započeti nekakvim “opravdanjem”, a u tu svrhu izveden je niz operacija i napada pod tzv. “lažnom zastavom” kako bi izgledalo kao da je Njemačka “napadnuta” od strane Poljske te zbog toga nema drugog izbora nego i sama krenuti u napad.

Jedna od takvih istaknutijih operacija dogodila se svega dan pre nemačke invazije, 31. avgusta 1939. godine pod nazivom “Glajvic incident”. 

Reč je o tajnom nemačkom napadu na radio stanicu Glajvic, na prostoru tog grada (današnja južna Poljska).

Napadači na radio stanicu pretvarali su se da su poljski državljani, no zapravo je bila reč o nemačkim SS-ovcima. 

Idućeg jutra Hitler nije posebno istaknuo Glajvic incident već je grupisao sve slične provokacije zajedno argumentirajući kako iste predstavljaju poljski napad na Njemačku koja se sada “brani” invazijom na Poljsku.

O tome što se točno dogodilo te noći na otkriveno je od strane SS-ovca Alfreda Naujocksa koji je detalje opisao za vreme suđenja u Nirnbergu 1945. godine. 

Otkrio je kako je napad pod lažnom zastavom organizovao na zapovest visokorangiranog šefa SS-a, Rajnharda Hajnriha, te šefa nemačkog Gestapoa, Hajnriha Milera.

U noći 31. avgusta Naujocks je sa grupom nemačkih operativaca, odevenih u poljske uniforme, upao u radio stanicu Glajvic gde su emitovali kratku anti-nemačku poruku na poljskom jeziku.

Da bi operacija izgledala što uvjerljivije ubijen je 43-godišnji nemački državljanin Franček Honjok, poljoprivrednik koji je živeo u blizini. Njegovo telo je ostavljeno kod stanice kako bi izgledalo da su ga ubili “poljski saboteri”.

Napad na radio stanicu bio je samo jedan u nizu incidenata pod lažnom zastavom, a celi projekat zvao se “Operacija Himler”, po njegovom tvorcu, Hajnrihu Himleru. 

Do tada su nemački mediji, pa i sam Hitler, već mesecima optuživali poljske vlasti za provokacije (odnosno pripremali su teren za invaziju). 

Kasnije, tek nakon rata, izvori iz nemačke vojske otkrivaju kako se Hitler 22. avgusta 1939. sastao sa svojim generalima te im je tada navodno rekao: “Ja ću osigurati propagandni povod. Kredibilitet istog nije bitan. Pobednik se neće pitati je li govorio istinu”.

U svom govoru 1. septembra u Rajstagu, Adolf Hitler naveo je 21 pogranični incident kao opravdanje za nemačku “obrambenu” akciju protiv Poljske: 

-Ne mogu više naći nikakvu volju poljske vlade da vodi s nama ozbiljne pregovore. Ovi predlozi za posredovanje nisu uspeli, jer se u međuvremenu dogodila iznenadna poljska mobilizacija, a usledili su i veći poljski zločini. To su sinoć opet ponovili. Nedavno je u jednoj noći došlo čak do 21 pograničnog incidenta: sinoć ih je bilo četrnaest, od čega su tri bila prilično ozbiljna. Stoga sam odlučio da ćemo razgovarati s Poljskom na jeziku koji Poljska već mesecima koristi prema nama… Ove noći po prvi put poljski vojnici pucali su na naš teritoriju. Od 5:45 jutros uzvraćamo vatru … nastaviću ovu borbu, bez obzira protiv koga, sve dok se sigurnost Rajha i njegova prava ne osiguraju – izgovorio je Hitler.

Iako je ovakvih napada pod lažnom zastavom pred nemačku invaziju Poljske bilo mnogo, Glajvic incident ostaće upamćen među poznatijima, a o istom je kasnije snimljeno i nekoliko filmova 

U najavi svog zločinačkog pohoda na Poljsku, Hitler je u razgovoru sa svojim generalima rekao i jednu nepobitnu istinu: Pobednik se neće pitati je li govorio istinu”.

Da je nacistička Nemačka kojim slučajem dobila Drugi svjetski rat o Glajvic incidentu ne bismo verojatno znali ništa, kao ni o daleko strašnijim nacističkim zločinima.

Napadi pod lažnom zastavom pak definitivno nisu nacistički “izum”, gotovo da nema većeg sukoba u kojem se ovakve podle akcije ne poduzimaju. Napadi pod lažnom zastavom praktikuju se već vekovima, a neretko upravo isti “posluže” za pokretanje ratova, kao što je i u ovom slučaju Operacijom Himler započeo najstrašniji rat u celoj ljudskoj istoriji.


SrbijaDanas

radiobalkanfox

Dodaj komentar