Radio Balkanfox

Najčudnija sujeverja sa svih strana sveta –


Sujeverje postoji koliko i čovečanstvo, i za to vreme ljudi u svim delovima sveta poverovali su u najneverovatnije scenarije i najčudnija sujeverja o tome šta će se dogoditi ukoliko ne prate određena pravila.


 

Ona se obično odnose na to kuda ćemo proći, šta ćemo jesti, a šta nekome pokloniti.

Ovo su najpoznatija sujeverja, koja se praktikuju širom sveta, a korene vuku iz nekih starih vremena.

Rukavice na poklon

U srednjem veku vitezovi su nosili rukavice dama u kacigama, pa ne čudi što postoji mnogo sujeverja u vezi s njima.

Jedno od čestih verovanja je da bi trebalo poklanjati rukavice drugima, osim ako vam oni uzvrate na isti način – rukavicom, jer će u suprotnom oboje pratiti nesreća.

Takođe, veruje se i da ne bi trebalo da podižemo rukavicu nakon što padne na zemlju, a to najverovatnije potiče od običaja da dama ne treba da diže svoju rukavicu već da to prepusti džentlmenu.

Budući očevi treba da se klone salate

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, piše u “Oksfordskom rečniku sujeverja”, jer se ona smatrala “sterilnom”, s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi dok prolazite pored groblja ili ako susretnete pogrebnu povorku trebalo da stavite palčeve u džepove kako biste zaštitili svoje roditelje.

To najverovatnije potiče od japanske reči koja označava palac, a koju možemo bukvalno prevesti kao “roditelj-prst”, pa Japanci kriju palčeve kako bi sakrili roditelje od smrti.

Beba i sir

U srednjovekovnoj Engleskoj trudnice su pravile velike kolutove sira, a na dan detetovog rođenja komadići su deljeni svim članovima porodice.

Potom bi, na dan krštenja, dete “provukli” kroz ostatke koluta, kako bi se prizvala sreća.

Srećan dan za porođaj

Kako je navedeno u “Enciklopediji sujeverja”, stare babice verovale su da je najbolji dan za porođaj sreda, a subota najlošiji.

Ove životinje se dugo povezuju s đavolom, požudom i razvratom, ali se, takođe, verovalo i da “upijaju” zlo i prepreke koje nam se nađu na putu.

Zato se u pojedinim sredinama smatra dobrim znakom ukoliko čovek sretne kozu.

U Turskoj se noću ne žvaće žvaka

Razlog za ovo je prilično neuobičajen i ne možemo da zamislimo kako je to sujeverje nastalo.

Naime, u ovoj zemlji postoji verovanje da žvakanje žvakaće gume noću znači “žvakanje tela mrtvih”.

(24sedam.rs/pixabay)Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar