Radio Balkanfox

Najneobičnija vodena površina na svetu: Zbog čega je Mrtvo more turistička atrakcija? –


Mrtvo more spada u jednu od destinacija koja decenijama privlači ogromnu pažnju turista.


 

Depresivno more, kako ga još zovu zbog toga što je na najnižoj tački nadmorske visine, smešteno je na međi Izraela i Jordana, a Jerusalim se nalazi na 20 minuta vožnje od čuvenog letovališta Ein Bokek i Ein Gedi.

Salinitet Mrtvog mora iznosi 33 odsto što ga čini najslanijim morem na Zemlji, ovde živi svet ne postoji osim nekih vrsta mikroba.

Njegova voda idealna je za lečenje dermatoloških bolesti, stoga ova destinacija obiluje spa centrima. Između ostalog, povoljno utiče i na nervni sistem, pa se preporučuje onima koji pate od depresije i anksioznih stanja.

Idealno je za neplivače, jer sve i da želite, ne možete potonuti zbog količine soli. Ipak, spasioci postoje na svim uređenim plažama. Pitaćete se, zašto? U slučaju da vam veća količina ove vode uđe u nos ili usta, može doći do gušenja. Takođe, ne preporučuje se dugo zadržavanje u moru.

Preporučuje se kupanje dva puta dnevno, po dvadeset minuta.

Čuveno mineralno blato povoljno deluje na proširene vene, a na obalama postoje izvori tople vode predviđeni za lečenje reumatskih obolenja.

Ipak, ovo, zapravo, jezero devet puta slanije od svakog mora, preti da potpuno presuši budući da nivo vode svake godine opadne za čitav metar.

(objektiv.rs/pixabay/youtube)Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar