Radio Balkanfox

Njegova boja glasa je najsličnija: Pesme čuvenog Zdravkovića u filmu “Toma” otpevao je Aco Pejović


Film “Toma”, o našem čuvenom pevaču Tomi Zdravkoviću ugledaće svetlost dana 30. septembra, na dan njegovog rođendana, 30 godina nakon njegove smrti.

Ovo ostvarenje, čiji su scenaristi Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović, osmišljen sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, mapira bogati život legendarnog jugoslovenskog kantautora Tomislava Tome Zdravkovića (1938-1991), koji je važio za jedan od najomiljenijih izvođača svog vremena.

Milan Marić kao Toma Zdravković, Promo

Ono što je manje poznato, jeste da u ovom filmu glas Tomi Zdravkoviću, odnosno Milanu Mariću pozajmljuje naš proslavljeni pevač Aco Pejović, po odluci idejnog tvorca filma, producenta i kompozitora muzike – Željka Joksimovića.

Foto: ATAImages/M.M.

– Iako je Željko pisao muziku i pored činjenice što je odličan pevač i što bi mogao da žargonski rečeno skine Tomu, on je želeo da u scenama pevanja ima što je moguće autentičniju boju glasa velikog Tome, a sve to pod uslovom da se ne puštaju njegovi originalni snimci sa ploča i kaseta – počinje izvor za Alo i dodaje:

– U masi mladih pevača koji dolaze sa juga i imaju Tominu emociju i boju u glasu, nekoliko njih je bilo u užem izboru. Među prvima na probu su došli Nemanja Nikolić i Stevica Anđelković, za koje se često govorilo da su po interpretaciji veoma slični Zdravkoviću. Naći idealnog Tomu nije bilo nimalo lako, kao ni glas koji će pevati Silvanu, ali na kraju celu stvar presekao je sam Joksimović.

Željko Joksimović, Sarajevo film festival, Promo/SFF

– Željko je bio taj koji je odlučio da Milanu Mariću u scenama pevanja glas pozajmi Aco Pejović, dok Tamarine deonice peva Suzana Dinić. Pejović koji je sposoban da Zdravkovića skine gotovo u originalu bio je oduševljen ponudom jer je i sam veliki poštovalac njegove muzike i lika, a i sam je obradio jednu njegovu pesmu, dok na svojim nastupima često peva najveće hitove ovog estradnog boema – zaključio je izvor za Alo.

 

Film “Toma” predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove početke, vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film su prikazani i životi poznatih umetnika tog vremena, kao što su Zoran Radmilović, Mika Antić, Tozovac i drugi.

U filmu igraju Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, Mirjana Karanović i drugi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

24sedam

radiobalkanfox

Dodaj komentar