Oluja razara Grčku: „Janos“ ruši sve pred sobom (VIDEO)

Podelite ovu vest


Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ciklon „Janos“ pogodio je rano jutros Grčku i napravio veliku štetu, ali nije ugrozila živote, izjavio je zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias i dodao da će narednih devet sati biti veoma kritični.

On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

Dodao je da su zbog ove takozvane hibridne oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema.

Očekuje se da će se ciklon zadržati na tom delu grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomeriti južno. Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni deo Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i verovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije, navodi Tanjug.
Na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra oko 90 kilometara na sat, a zbog njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

​Preko noći je na Itaki, usidreni jedrenjak pod švajcarskom zastavom odneo jak vetar i srušio ga na stene. Dvoje putnika na brodu su se iskrcali i nisu povređeni u incidentu.

Vetrovi u tom području su jaki, dostižući brzinu do 8 stepeni Boforove skale.

Gradonačelnik Itake, Dionisis Stanicas, govorio je medijima o vrlo ozbiljnoj situaciji na ostrvu.

​Prema rečima gradonačelnika, velika je šteta na putnoj mreži, a prodavnice i kuće su poplavljene. Pored toga, drveće je iščupano i stanovnici su ostali bez struje širom ostrva. Takođe je zatražio od građana da izbegavaju putovanja jer će „sledeći sati biti teški“. Do sada nisu zabeležene povrede na Itaci.

Izvor:Vesti Online

Radio Balkanfox

Dodaj komentar