Radio Balkanfox

OPČINILA JE SVET, ALI JE GODINAMA SKRIVALA TAJNU! Bila je NACI BEBA i zbog toga su joj KOŽU OBELEŽILI ZA CEO ŽIVOT!


Njihove pesme se opet vrte po klubovima, a priča pevačice ABBA će vas ostaviti bez reči.

U mračno doba Drugog svetskog rata, koje smo danas uglavnom zaboravili, rađale su se različite monstruozne ideje, a između ostalog 1935. godine osnovan je i projekat “Lebensborn” koji je predstavljao neku vrstu “inkubatora” nove rase visokih, snažnih, plavokosih i plavookih ljudi.

Deca su dolazila sa svih strana Evrope – iz Nemačke, Norveške, Austrije, Belgije, Holandije, a trebalo je da predstavljaju “najbolje primerke novostvorene rase” i da dobiju “najbolje moguće vaspitanje”. U ovom projektu rođena je i Frida Lingstad, pevačica kultne grupe Abba, koja je došla na svet kao dete iz veze 19-godišnje lepe Norvežanke Sini i oženjenog nemačkog oficira Alfreda Hasea. Kasnije se saznalo da je ovo bila kratka afera, a Nemac je Sini zaveo dajući joj nekoliko krompira, a ovakva hrana je tada doslovce bila luksuz.

Abba
foto: Profimedia

Očekivano, nakon kraha Nemačke i pada Hitlera stvari su se zakomplikovale za sve i svakoga ko je imao bilo kakve veze sa nacizmom, pa su tako i Frida i njena majka bile žigosane kao izdajnice, i podvrgnute stravičnom izopštavanju i maltretiranju društva. Fridi je još kao bebi jedan ribar iz lokalnog sela urezao kukasti krst na kožu, koji je sa mukom skidala u godinama koje će doći.

Sini, paralisana od straha, emigrilila je sa majkom i dvogodišnjom Fridom u Švedsku, međutim ubrzo po dolasku tamo je i preminula, a ovu pevačicu odgajila je baka, a odrasla je duboko traumatizovana zbog sopstvenog porekla. Zanimljivo je da je ona upoznala i oca 1977. godine, kada je saznala da je u životu. U tom trenutku ovaj 83-godišnjak došao je u njen dom u Švajcarskoj uz buket ruža, a otac i ćerka su satima sedeli i plakali. Ipak, to je bilo kratkoročno pomirenje, Frida se tri decenije nosila sa činjenicom da je dete nakaradnog projekta “Lebensborn”, a opraštanje ocu kog nikad nije poznavala bilo je van domašanja njenih emocionalnih sposobnosti.

“Kao da se vratilo sve ono što je prošlo. Satima sam plakala posle toga. Možda bi bilo drugačije da sam bila dete. Teško je kad dobiješ oca, a imaš 32 godine. Ja ne mogu da se povežem sa njim i da ga volim onako kako bih ga volela da sam odrastala pored njega”, rekla je Frida nedugo nakon ovog susreta, a sa ocem je ubrzo prekinula svaki kontakt istakavši da “više voli da provodi vreme sa ljudima sa kojima nema nikakav kontakt”.

Muke kojima je bila izložena Frida, koja je provela decenije očajna zbog činjenice o sopstvenom poreklu, bile su daleko manje nego što je to slučaj sa većinom druge dece rođene iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, a bilo ih je između 10 i 12 hiljada.

(Espreso)

Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar