Radio Balkanfox

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Podelite ovu vestNemački naučnik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Severnog pola, objavila je nemačka agencija dpa.

U poslednje dva nedelje debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktiku gde se nalazi ozonska rupa, rekao je Markus Reks, vođa odseka za atmosfersku fiziku na institutu Alfred-Vegener.

“U zonama gde je debljina ozonskog omotača na svom maksimumumu gubitak je oko 90 odsto”, kazao je Reks.

Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sve ukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda.

Prema Reksu, do toga je došlo zbog izuzetno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gde je smešten ozonski omotač.

“Trenutno su te vazdušne mase još nakupljene iznad Arktika i zato ljudi u Evropi ne moraju da brinu da će brže nego inače izgoreti na suncu. Moguće je da će te vazdušne mase u aprilu otplutati sa centralnog Arktika prema Evropi”, objasnio je naučnik.

Proizvodnja hlorfluorougljenika, grupe jedinjenja koja oštećuju ozonski omotač, zabranjena je pre dosta godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju. Međutim, Reks dodaje da te materije imaju veliko vreme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985. godine, polako zatvara. Godine 2019. je bila najmanja u proteklih 30 godina.
Izvor:N1

Radio Balkanfox

Dodaj komentar