Radio Balkanfox
Ovaj hotel sa 10.000 soba nikada nije imao nijednog gosta

Ovaj hotel sa 10.000 soba nikada nije imao nijednog gosta


Izgradnja najvećeg hotela na svetu nazvanog „Prora“ počela je pre više od 80 godina, na nemačkom ostrvu Rugen, u Baltičkom moru. Hitler je želeo monstruozno odmaralište na plaži, kakvo svet nikada ranije nije video. Ujedno je želeo da se odmaralište u slučaju rata pretvori u vojnu bolnicu. Takođe je insistirao da ima bioskop, pozorište, pristanište za brodove gostiju i koncertnu dvoranu koja može da primi 20.000 ljudi.

Iza izgradnje „Prore“ stajao je i plemenit cilj, planirano je da se obezbedi pristupačan odmor za prosečnog radnika. Dizajnersko rešenje, koje je napravio arhitekta Klemens Kloc pod nadzorom glavnog nacističkog arhitekte Alberta Špira, osvojilo je nagradu na Svetskoj izložbi u Parizu 1937.

Profimedia

 

Izgradnja je započeta 1936. godine, a prekinuta je 3 godine kasnije, zbog početka rata. Na lokaciji je bilo zaposleno skoro 9.000 radnika, a sve najveće građevinske kompanije Rajha bile su uključene u projekat.

Hotel ima 10.000 soba koje mogu da prime 20.000 gostiju. Podeljen na 8 stambenih blokova i prostire se na 4,5 kilometara, hotel je izgrađen na oko 150 metara od peščane plaže. Sve sobe su bile iste veličine, sa 2 kreveta i pogledom na more.

Profimedia

 

Godine 1939. počeo je rat, pa su svi radnici prebačeni na rad u Hitlerove ratne fabrike. Nedovršen, najveći hotel na svetu, nikada nije primio ni jednog gosta.

Tokom rata korišćen je kao izbeglički kamp za mnoge ljude iz Hamburga, a kasnije i za izbeglice iz Istočne Nemačke. 1945. ruska vojska je preuzela kontrolu nad ostrvom i uspostavila vojnu bazu.

Tu su ostali godinu dana, zauzimajući 5 blokova odmarališta. Tokom svog boravka, Sovjeti su skinuli sav upotrebljiv materijal sa zgrada. 1950. vojska Istočne Nemačke je obnovila je neke od uništenih zgrada.

Profimedia

 

Posle ovoga, odmaralište je služilo za mnogo stvari, samo ne kao hotel. Bila je to vojnotehnička škola, omladinski dom, kamp za azilante i na kraju muzej i diskoteka.

Vreme će pokazati da li će ovaj „Kolos“, kako ga naziva lokalno stanovništvo, ikada dostići svoj puni potencijal i poslužiti kao hotel za 20.000 gostiju.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

24sedam

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Prijatelji

Dnevni trend