Radio Balkanfox

Ovo je prvi folk pevač autorskog tandema Marina i Futa: Jedan “Roki” i jedna “Žena”


https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

“Ranila me jedna žena, ranila za sva vremena,

srce uzela, dušu opila, ej, žena.
Otišla je jedne zime, niko ne zna gde ni s kime,
srce uzela, dušu opila, ej, žena.
Zapevajmo pesmu ljubavi, neka dođu dani radosti,
nek’ se vrati lice njeno, lice njeno neljubljeno, ej, ženo.
Jednu tajnu pesma krije, moja nikad bila nije,
srce uzela, dušu opila, ej, žena.
Noći bolne, jutra bolnija, čekanje je moja sudbina,
srce uzela, dušu opila, ej, žena.”
(Aleksandar Futa Radulović – Marina Tucaković)

“Žena” je prvi put izvedena krajem 1986. na “Mesamu”, gde je odnela apsolutnu pobedu. Pošto nisam imao materijal za ceo album, čekao sam pola godine da je stavim na nosač zvuka. Za to vreme novinari su me urnisali insinuacijama o nameštenoj pobedi: “Gde nestade ta ‘Žena’, “Pošto košta pobeda” i sve tako redom – seća se Radoslav Rodić Roki gorkih plodova popularnosti.

– Negde polovinom ’87. pojavio se ceo album, kada je “Žena” postala apsolutni hit. Za samo mesec dana prodata je u tiražu od pola miliona. To je bilo moje vreme, “mojih pet minuta”. I bez obzira na odsustvo neke reklamne kampanje, ova pesma me i danas prati kao moja lična karta.

Roki je prvi folk pevač autorskog tandema Futa i Marina i njihov prvi folk "projekat", nekoliko godina pre Džeja i Harisa.

- Marina je sa mnom nastavila onu potesku nit koju je negovala pišući tekstove za zabavnjake. U vreme kad je Marina pisala tekstove za zabavnjake i ja sam pevao i svirao zabavnu muziku. S druge strane, Futa i Zlaja su svirali sa mojom ekipom, tako da je to prešaltavaje u narodnjake bilo nekako suptilno.

Prokoljučao je Roki kao roker još u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Beogradu. Školsko suočavanje sa elektronikom, cevima i pojačalima još više je pojačalo ljubav prema gitari i devojkama. U legendarnom "Podrumčetu" na Novom Beogradu skidao je Elvisa i Bitlse, a 70-ih je učestvovao u formiranju grupa "Helios" i "Dah".

- Bilo je to doba kad smo lepo živeli samo od sviranja igranki. I velika Juga je bila mala za naše svirke petkom, subotom i nedeljom. Ja sam u trećem razredu srednje škole mogao da živim od sviranja igranki, da plaćam svoj stan i kupujem svoja ozvučenja. 1975. se pojavila i moja prva singlica sa grupom "Helios", i to posle dve godine čekanja da pesme prođu komisiju za snimanje i lektore.

- A onda je usledila ponuda Hotela "Jugoslavija" da sviramo evergrin u čuvenom "Grillu". Spremajući se za evergrin večeri, za početak sam skinuo nekoliko Tominih pesama. Tako je počela moja folk karijera.

Svoj prvi samostalni i narodnjački album objavljuje 1985. godin za Jugoton, baš u jeku ekspanzije lepe novokomponovane narodne muzike, baš kad su Brena, Šaban, Miroslav, Bešlić, Muslimović, "Južni vetar" bili na vrhuncu.

- Da budm iskren, ja sve te ljude nisam ni poznavao, niti sam znao njihov repertoar. Jednostavno, ja sam znao malo Tome i malo Tozovca. Ostalo me nije zanimalo, koliko god bilo popularno. Ja sam rutinski utrčao u studio "Akvarijus" na Slaviji i snimio osm Futinih i Marininih pesama. To što je Futa komponovao ja sam osetio, i to je to. Koliko znam to su Futine prve kompozitorske numere, a ja mu dođem kao prvi folk "projekat" Fute i Marine.

Od 1985. do 1988. snimio je Roki nekoliko albuma sa pesmama autorskog tandema Aleksandar Futa Radulović i Marina Tucaković: "Častio sam častio", "Zašto te nema u mojoj sobi", "Kao vazduh, kao voda", "Žena", "Ljubo", "Zbogom, zbogom svima", "Daj, samo tako nastavi", "Živi, živi uspomeno", "Pitam se, pitam"...

- Ima tu i baladica, ritmičnih pesama, pravih narodnjačkih šlagera. Ima i jedan teški narodnjak na grčki način "Pitam se, pitam", koji se nije skidao u radio izdanju Muzičke apoteke. "Pitam se, pitam" je moja najnarodnjačkija i najgrčkija pesma. I moji klinci, kako rastu, sve je više vole.

- Danas, kad malo bolje razmislim, ja sam samo jedan od mnogih koji je počeo kao roker pa prešao u folk. Samo, jako je teško naći suprotan primer.

(Goran Milošević)Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar