Radio Balkanfox

Parlament uskoro o zabrani ustaškog okupljanja u Blajburgu

Podelite ovu vest

EPA/Oskar Hoeher

Ustaški skup u Blajburgu (Foto: Arhiva)

 Austrijskom parlamentu podneta je danas nova inicijativa za zabranu ustaškog okupljanja u Blajburgu.

Sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), podnele su zajedničku inicijativu krajem prošlog meseca koja je početkom juna u Odboru za unutrašnja pitanja povučena sa zahtevom na doradu.

Sada je dorađena verzija inicijative, prema rečima poslanice Socijaldemokratske partije (SPO) Sabine Šac, predata ponovo Odboru za unutrašnja pitanja.

– To da su Narodna partija (OVP) i Zeleni na prošloj sednici Odbora za unutaršnja pitanja odložili usvajanje inicijative me je iznenadilo. Ali pritisak se isplatio i raduje me što smo mogli da se dogovorimo da ministru unutaršnjih poslova damo jasan nalog za delovanje da konačno zabrani ustaško okupljanje – istakla je Šacova.

Inicijativa je dorađena i sa zahtevom SPO i Neos-a da se zabrane kupovine nekretnina od strane organizatora, kako bi se olakšala zabrana okupljanja.

Ove godine komemoracija u Blajburgu, zbog korona virusa, nije mogla da se održi, a organizatori su planirali da se održi svakako iduće godine.

– Činilo se do sada da samo pandemija može da spreči ovo desničarko okupljanje. Imamo, međutim, istorijsku odgovornost da sprečimo takve skupove – poručila je Sabine Šac.


Izvor:Vesti Online

Radio Balkanfox

Dodaj komentar