Radio Balkanfox

“Pobednik” se vraća na svoj presto: Gledajte uživo podizanje simbola Beograda

Podelite ovu vestGornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce od šest do 13 sati

Posle više meseci, spomenik “Pobednik” ponovo će se graciozno uzdizati sa svog starog mesta na Kalemegdanu, a njegovo postavljanje, koje je počelo u 11 sati, trebalo bi da bude završeno danas u 13 časova.

Zbog toga će Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce od šest do 13 sati.

Simbol Beograda će građanima biti u potpunosti dostupan za 15 dana. 

Goran Vesic, Pobednik

Pobednik se vraća na svoje staro mesto, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bronzana skulptura skinuta je sa postamenta 10. oktobra prošle godine i odneta u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, gde su izvršeni radovi na restauraciji. U međuvremenu, završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

“Pobednik” je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini postamenta, juče je izložen za građane i goste srpske prestonice.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je rekonstruisani spomenik “Pobednik” u toku jučerašnjeg dana, kada je bio izložen na Beogradskoj tvrđavi, videlo više hiljada ljudi.

Podizanje pobednika

Pobednik se vraća posle nekoliko meseci, Foto: Facebook/Goran.Vesic.zvanicna.stranica

– Juče je hiljade, možda i desetak hiljada ljudi došlo da vidi Pobednika i mislim da se nikada nije pokazala ta veza između Pobednika i građana Beograda kao juče, kada su došli da se slikaju sa simbolom srpske prestonice – rekao je Vesić gostujući na Pinku.

Video: Ko je živ taj je pobednik, ko je mrtav pokoj mu duši: Beograđani o povratku Pobednika

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Izvor:Telegraf

Radio Balkanfox

Dodaj komentar