Radio Balkanfox

Pogledajte šta su naši preci nosili kao poklon za slavu i u čemu mi danas grešimo!

Podelite ovu vest

AUTOR:

DATUM I VREME:
09.11.2019. 19:33

Sezona slava, posle Božića, najvažnijeg porodičnog praznika kod Srba, u punom je jeku. Ovo je vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.

Slava, žito, kolač

Foto: Shutterstock

* Krsna slava je, pored Božića i Uskrsa, najveći verski praznik kod Srba

* Nekada se na poklon nosilo ono što su gosti ručno izradili – kolači, testo, hleb, ali prikladno je bilo i vino, rakija, jabuke, brašno…

* Prema ovim običajima, i danas bi mnogo prikladnije bilo domaćinu na poklon doneti bocu pića ili šećer, kafu, ratluk i slične stvari

Međutim, iako je u hrišćanskom duhu da se slava obeleži skromno, poslednjih decenija svedoci smo pravih gozbi koje se prave u čast ovog porodičnog praznika, a neretko se dešava da domaćini od toga naprave pravi spektakl, pa često pozovu i trubače. Tu su i nezaobilazni pokloni koje gosti donose domaćinima, a koji su iz godine u godinu sve luksuzniji, a ponekad i prilično čudni.

Šta pokloniti nekome kod koga idete na slavu? Ako mislite da ovo i nije dilema i da se “zna” šta se nosi na dar za krsnu slavu, zapravo ste u manjini. Pokloni iz godine u godinu postaju sve luksuzniji, ali i bizarniji. Tako se događaju situacije da žene iz slavljeničke kuće dobijaju veš, kozmetiku, escajg, domaćini čarape, košulje i patike, a i na decu se ne zaboravlja pa su tu luksuzne igračke i slične stvari.

Sve ovo svetlosnim godinama je daleko od onoga što slava treba da predstavlja!

DAN POSLE MITROVDANA OVAJ OBIČAJ VALJA ISPOŠTOVATI Danas jedna stvar nikako ne sme da se pipa!

NOVINARKA RTS-A REKLA PRAVU ISTINU! Setite se njenih reči svaki put kad krenete u prodavnicu po hleb!

Slava – krsno ime, krsna slava ili sveti je prastari narodni običaj proslave zaštitnika doma i porodice. Najviše pristalica ima verovanje da je slava hristijanizovani oblik starog slovenskog praznika posvećenog mitskom pretku porodice ili porodičnim precima uopšte. Slaviti slavu znači održavati vezu sa precima i poreklom.

Na dan slave u dom dolaze članovi porodice i prijatelji da sa domaćinom, u ljubavi i veselju, proslave sveca zaštitnika tog doma.

Slava, žito, kolač

Foto: Shutterstock

A šta su ljudi koji su nekada išli u goste za slavu nosili domaćinima?

Što se poklona tiče, u davna i skromnija vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti ručno izradili – kolači, testo, hleb, ali prikladno je bilo i vino, rakija, jabuke, brašno… Ukratko, nešto što oni koji idu u goste već imaju i što ih neće mnogo koštati.

ISPOVEST DAMIRE KALAČ KOJA JE UZDRMALA SRBIJU Išla je na vantelesnu oplodnju prvi, drugi, treći put, a onda su joj postavili jedno gnusno pitanje! (FOTO)

NIJE DOČEKAO ONO U ŠTA JE NAJVIŠE VEROVAO Bio je svedok masovnog umiranja! Imao je samo 25 godina kada je izdahuo na bolničkoj postelji, a Srbija ga nikad neće zaboraviti!

Kao prigodan poklon mogao je da prođe i neki ručni rad – vezeni stolnjak, milje ili goblen, naročito ako dar dolazi od devojke stasale za udaju koja želi da se “pokaže”.

Prema ovim običajima, i danas bi mnogo prikladnije bilo domaćinu na poklon doneti bocu pića ili šećer, kafu, ratluk i slične stvari. Suština je u skromnosti, i u tome da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno.

Slava je uvek praznik koji okuplja porodicu i prijatelje koji oko trpeze razmenjuju šale, priče i anegdote… sve u dobrom raspoloženju i nezaobilaznu čašicu (ili dve).

Isplivala fotografija koja otkriva misteriju Kneletove smrti! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 07:00 Na stranici posvećenoj dešavanjima iz 90ih godina prošlog veka pojavila se priča da je Aleksandar Knežević Knele ubijen u sobi, a ne u apartmanu kako se do sada pisalo. Foto: Facebook printscreen Naime, iako je do sada, zvanična informacija bila da je Knele ubijen u apartmanu 331 hotela “Hajat” na Novom Beogradu, 28.

Zato, kada ovih dana budete pripremali svoju slavu, ili išli kod nekoga u goste, ne zaboravite da ponesete pre svega dobro raspoloženje. Ono je nekada važnije od skupih poklona!

Bonus video

Čudo u Manastiru Tumane

 

Alo

Radio Balkanfox

Dodaj komentar