Radio Balkanfox
Pridržavajte se ovih 11 navika!

Pridržavajte se ovih 11 navika!


EVO KAKO DA BUDETE ZDRAVI U NOVOJ GODINI: Pridržavajte se ovih 11 navika!

Ilustracija, Foto: Profimedia

Nova godina za svakoga od nas predstavlja vreme kada počnemo da mislimo o promenama. I uvek je negde na prvom mestu zdravlje.

A kako da nam ono postane prioritet tokom cele godine, otkrivamo vam u nastavku.

1. Jedite više celih namirnica

Najlakši i najodrživiji način da poboljšamo zdravlje jeste da konzumiramo cele namirnice. To podrazumeva neprocesuirano voće, povrće, semenke, ribu i orašaste plodove. Ova hrana, prema istraživanjima, umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.

2. Više se krećite

Zadajte sebi zadatak da se svakog dana što više krećete. Izađite iz autobusa stanicu ranije, koristite stepenice umesto lifta, idite pešice u prodavnicu… Male promene mogu i te kako mnogo da utiču na naše zdravlje.

3. Izbacite zaslađena pića

Sokovi i druga zaslađena pića povećavaju rizik od srčanih oboljenja, masne jetre, gojaznosti, karijesa… Izbegavajte ovakve napitke i radije izaberite prirodne varijante.

4. Više spavajte

Dovoljno kvalitetnog sna u toku noći sprečava rizik od gojaznosti, depresije i srčanih oboljenja. Osigurajte svom telu i umu zdrav san, svakog dana.

5. Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost blagotvorno deluje i na telo i na um. Izaberite onu u kojoj uživate i svakodnevno se krećite. Bilo da je u pitanju plivanje, vožnja bicikla, šetnja ili odlazak u teretanu, osećaćete se bolje.

6. Nađite vremena za sebe

Izdvajanje vremena za sebe nije sebično, već je neophodno za optimalno zdravlje i dobro stanje. Budite sebi na prvom mestu s vremena na vreme.

7. Unosite više domaće hrane

Potrudite se da što manje jedete napolju. Pripremajte jela unapred i nosite kuvani ručak na posao. Tako ćete sprečiti napade gladi i gojaznost, a ješćete zdravije.

8. Više vremena provodite napolju

Boravak u prirodi umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Stoga, potrudite se da u ovoj godini boravak u prirodi postane vaš svakodnevni ritual.

9. Ograničite vreme ispred ekrana

Kompjuter, laptop i smartfoni, njima smo svakodnevno izloženi. A to može da izazove depresiju, anksioznost i osećaj usamljenosti. Stoga, potrudite se da ograničite vreme koje provodite pred ekranima.

10. Zaboravite na negativni odnos prema telu

Prestanite da na svoje telo gledate s negativnog aspekta. Probudite u sebi samopouzdanje koje se krije u svakome od nas.

11. Posetite lekara

Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti, kao i otkrivanje oboljenja u ranoj fazi.

(Espreso/B92)

Espreso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Prijatelji

Dnevni trend

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE