Radio Balkanfox

Putovanje sa ljubimcem: rase pasa koje uživaju u putovanjima! –


Psi su sjajno društvo za putovanja, a svaki vlasnik pasa koji je imao priliku da svog mezimca povede na putovanje bi mogao da potvrdi da je u pitanju neizostavno zabavna avantura.


 

Kako putovanja podrazumevaju i put do same destinacije koji neretko ne obezbeđuje idealne uslove koje bi poželeo svaki pas, ukoliko kao zaljubljenik u putovanja razmišljate da udomite ljubimca – ograničenja u putovanjima mogu biti važna briga.

Zato smo za vas pripremili spisak, koji vas čeka u nastavku teksta, od tri rase pasa koje će uživati u baš svakom trenutku sa vama – psi koji su po prirodi poslušni, neki čak i hipoalergeni – idealni su za putovanja i biće sjajni saputnici, bez potrebe da ih ostavljate nekome ko bi ih pričuvao.

Pas kao idealni saputnik na putovanjima – kriterijumi i saveti

Zavisno od vrste putovanja – to jest tipa prevoznog sredstva kojeg planirate da koristite, važiće različiti uslovi koje vaš ljubimac mora da ispunjava, a vi da poštujete, kako bi putovanje prošlo u najboljem redu i sa što manje stresa – i za vas i za vašeg ljubimca.

Većina prevoznika kriterijume određuje na osnovu težine ljubimca, odnosno težine ljubimca i transportera u kojem je potrebno da se ljubimac nalazi. Najčešće je to mera od osam kilograma, ali se tačni uslovi razlikuju između različitih kompanija.

U avionima će, na primer, psi sa transporterom do osam kilograma, najčešće moći da putuju zajedno sa vama, dok će teži morati da put provedu u prtljažniku aviona – što neće biti prijatno iskustvo za svakog psa.

Ukoliko planirate da putujete u društvu ljubimca – preporuka je da transporter držite dostupnim ljubimcu i u vašem domu – kako bi pas transporter smatrao njegovim prostorom u kojem je bezbedan. Na taj način ćete blagovremeno pripremiti ljubimca za provođenje dužeg vremena u malom zatvorenom prostoru.

Koje rase pasa su idealni saputnici na putovanjima?

Poznato je da se rase pasa, između ostalog, razlikuju po dimenzijama i temperamentu – što neke izdvaja od drugih u vidu lakšeg organizovanja putovanja, manje potrebnih dodatnih procedura, kao i samog boljeg podnošenja putovanja na nivou rase.

Ove karakteristike ne moraju biti “zacrtane” i često će iskustvo putovanja sa kućnim ljubimcem zavisiti od individualnog karaktera psa, koji potpuno može da odudara od ustaljenog ubeđenja o njegovoj rasi ili pak zavisi od vaspitanja i navika koje ste mu specifičnim odgojem omogućili da stekne.

Ako ste ljubitelj putovanja, a ujedno u potrazi sa idealnim četvoronožnim mezimcem – tu smo da vam pomognemo! U daljem tekstu pronađite tri rase pasa koje su po prirodi takve da će omogućiti da se sjajno provedete na odmoru – na koju god destinaciju da ste se uputili.

Kovrdžavi bišon – beli “lavić” milog pogleda

Prepoznatljiv po belom krznu i milom pogledu, kovrdžavi bišon je rasa koja ima idealne predispozicije za odličnog saputnika na putovanjima. U pitanju je naročito popularna rasa psa koja spada u male rase – težine od pet do maksimalnih deset kilograma.

Spadaju u inteligentne vrste, pa ih je lako naučiti lepim manirima. Pri tome, ne vole da budu sami, pa će biti posebno radosni ako odlučite da ih povedete sa sobom na putovanje.

Čivava – najmanja pasmina na svetu

Čivave su popularna rasa pasa koja je jedna od najzgodnijih ukoliko planirate da često provodite vreme u putu sa svojim ljubimcem – izuzetno su sitni, težine od jednog do tri kilograma.

Vole da budu u toplom, pa će, tokom dugih putovanja, uživati u torbi, malom transporeteru ili vašem naručju. Umeju da budu veoma zahtevni ako ih razmazite, ali, uz dobru motivaciju, voljne su, a pre svega sposobne, da brzo uče.

Jorkširski terijer – vedri umiljati pratilac

Jorkširski terijer je još jedna patuljasta rasa – težine do osam kilograma, pa je samim tim sjajno prlagodljiv uslovima koje možete da obezbedite ljubimcu tokom putovanja.

Ako ste ljubitelji dugih šetnji i aktivnog odmora – jorki je vaš idealni saputnik koji je veoma živahan i posebno uživa u skakutanju na otvorenom. Ne vole hladnoću, pa će biti mirni ušuškani u transporter ili vašem naručju – uživajući u pažnji.

Kao neko ko uživa u putovanjima i ko planira da više vremena provide u putu, potrebno je da dobro razmislite o udomljavanju još jednog člana porodice – četvoronožnog mezimca, koji neće uvek moći da uživa u istim uslovima putujući, u kojima vi možete.

Iako ćete putovanje automobilom najlakše da prilagodite tako da ono psu, ali i vama sa njim, najlakše “padne”, nekad ćete biti u prilici da su druga prevozna sredstva neophodna, ili jednostavnija, opcija.

Zato je najbolje da se odlučite za psa koji će po prirodi biti miran i generalno dobrog odnosa prema drugim ljudima i psima, kako organizovanje putovanja ne bi postalo nešto što vam izaziva glavobolju.

Istina je da baš svaki pas može da bude vaš sjajan pratilac na putovanjima – kako pri onim unutar granica, tako i internacionalnim, samo ukoliko je dobro i na vreme pripremljen na sve što ga na putovanju čeka – tako će svako vaše zajedničko putovanje, nasuprot potencijalnom stresu, biti prijatno iskustvo i prava avantura.

(putujsigurno.rs/pixabay)Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar