RUSKA SALATA UOPŠTE NIJE RUSKA, A EVO KAKO JE NASTALA: Omiljeno srpsko jelo ima jedan pogrešan sastojak

youtube/My kitchen Tanja

U Srbiji nema slavlja u zimskim mesecima (a bogami ponekad i u letnjim) a da se na stolu ne nađe ruska slata. Ali, priča o njoj veća je od granica naše zemlje. Ova “kraljica praznične trpeze” popularna je širom planete, mada pod drugačijim imenima – salata Olivije, stoličnaja, a ponekad čak i moskovska i francuska… I onda se čovek zapita – da li ona uopšte ima veze sa Rusijom i kakva je istorija ovog specijaliteta?

Ako Rusima zatražite rusku salatu uglavnom će vas belo gledati. Francuzi isto. U Rumuniji i Poljskoj poneko će možda znati o čemu se radi. Međutim, ako im pobrojite sastojke koje idu u ovo jelo sa odobravanjem će klimati glavom. Jer, salata koju mi zovemo ruska postoji u skoro svim kuhinjama sveta, stigla je čak i do Latinske Amerike, ali – pod drugim imenom, piše Istorijski zabavnik.

Rusi je zovu olivije, ponekad stoličnaja, čak i moskovska. Za Francuze je francuska. U Češkoj se naziva jednostavno salata od krompira, a u Rumuniji goveđa salata. I, kao što je i ime različito i sastojci ovog specijaliteta se razlikuju od države do države.

youtube/My kitchen Tanja

 

A kako je nastala? O tome postoje dve priče…

Napoleonova salata

Po jednoj, prvo ju je spremao Napoleonov kuvar Anri Olivije. Francuski vojskovođa je imao običaj da jede brzo, pa je kuvaru bilo bitno da stalno smišlja nova jela koja bi “na brzinu” zadivila imeparatora.