Radio Balkanfox

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA! Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini – reagovao Dodik! | Najnovije vesti


Dodik, Komšić

Foto: Profimedia/ilustracija

Milorad Dodik je istakao da time generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa.

I pored pisma u kojem je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da Željko Komšić u NJujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva, Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva ponovo su obavestili generalnog sekretara UN o protivustavnom delovanju Željka Komšića.

Privatnu posetu američkom kontinentu, Komšić je započeo razgovorom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Prećutao je Komšić da je u NJujork doputovao bez saglasnosti Predsedništva, ali ni Gutereš nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN.

– Sa naročitom pažnjom pratim politička zbivanja u BiH i regionu. Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH – rekao je Gutereš.

Da Gutereš shvata ozbiljnost političkog trenutka kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Predsedništva, ne bi Komšiću dozvolio da bude govornik na sesiji Generalne skupštine. To mu je omogućeno i pored jasnog upozorenja da je poseta Komšića protivna Poslovniku Predsedništva i Ustavu BiH.

– Ukoliko to sve bude ignorisano, ignoriše se Ustav a ne ja. Onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svetsko telo i njegovo generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor – kaže Dodik.

Susret sa Guterešom, Komšić je iskoristio da oblati Srbiju i Hrvatsku, jer navodno BiH posmatraju kao ratni plen i optuži Republiku Srpsku za blokadu zajedničkih institucija, jer se protivi “Inckovom” zakonu. Afirmisao je tzv. građanski koncept, ignorišući činjenicu da BiH, prema Ustavu, čine konstitutivni narodi i dva entiteta.

– Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može da iznese u ime svoje “kombi stranke” i tzv. Zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve opštine sa hrvatskim predznakom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može – ke Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH.

Samostalan istup Komšića na Skupštini Ujedinjenih nacija, bez prethodno utvrđene platforme i saglasnosti Predsedništva, samo potvrđuje u kakvom su haosu unutrašnji odnosi, istovremeno predstavlja i kontinuitet loše spoljne politike BiH, ocjena je profesora Miloša Šolaje.

– Činjenica je da se Komšić potpuno politički neobavezno i neodgovorno prema bilo kome ponaša na jedan samostalan i indivudualan način. Ovo je isto tako loša poruka međunarodnoj zajednici jer očigledno je da se na ovakav način pokušava isprovocirati neko snažnije djelovanje međunarodne zajednice i pokazati da BiH nije spremna sama i sposobna da definiše svoje spoljno političke veze a ni svoju spoljno političku poziciju – ističe Šolaja.

Prema agendi objavljenoj na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za sredu u 11.00 po američkom, odnosno u 17.00 po našem vremenu. Svi govornici imaju maksimalno 15 minuta, dovoljno vremena da Komšić ponovo ustalasa političke odnose u BiH.


SrbijaDanas

radiobalkanfox

Dodaj komentar