Radio Balkanfox

Snijeg prekrio Saharu, prizori oduševili ljude širom svijeta!

Podelite ovu vestSnježne padavine u januaru nisu neuobičajene za mnoge regije širom svijeta, ali snijeg postaje sve češći gost i na području najtoplije pustinje Sahare. Stanovnici koji žive u njenoj blizini su očarani tim prizorima koje su podijelili i na društvenim mrežama.

Za Bliski istok ili pustinju Saharu u Africi nisu karakteristične temperature ispod nule te snježne padavine koje su ipak postale prirodni fenomen koji se često događa. Tako je snijeg ponovo u Saharu stigao prije dva dana.

Svi oni koji se nalaze na tom području odlučili su uživati u nevjerovatnim prizorima te ih zabilježiti objektivom fotoaparata.ž

To je učinio i alžirski fotograf Karim Bouchetata na čijim fotografijama su vidljivi jedinstveni uzorci i “šare” koje su kreirali snijeg i pješčane dine.

Bouchetata ih je opisao kao “bojenje dinja snijegom” u gradu Ain Sefra u provinciji Naama, a taj nevjerovatan izgled je očarao ljude širom svijeta.

Navedeni grad se još zove “vratima pustinje” i nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine. Okružen je planinama Atlas, a mještani su bili iznenađeni kada su se temperature prošle sedmice spustile na -3 stepena Celzija.

Međutim, takvo vrijeme nije bilo karakteristično samo za Alžir jer je snijeg znao pasti i u regiji Asir na jugozapadu Saudijske Arabije.

Saudijska agencija SPA je navela da je sjeverne dijelove regije Tabuk u Kraljevini Saudijske Arabije zahvatio polarni val prošle sedmice što je dovelo do snježnih padavina.

S obzirom na to da su se temperature u nekim dijelovima zemlje spustile ispod nule, meteorološki ured Saudijske Arabije je pozvao stanovnike da se utopljavaju, budu na sigurnom i izbjegavaju izlaziti na izolirana mjesta, piše The Indian Express.

Izvor: Klix
Foto: Karim BouchetataIzvor:E-Turneja

Radio Balkanfox

Dodaj komentar