ŠOK! Huawei prodao svoj brend pametnih telefona marke Honor

Podelite ovu vest


twitter.com/revatlas

Foto: Ilustracija

Konzorcijum kupaca je saopštio danas da je kupio Huavejev brend pametnih telefona Honor, ne otkrivajući iznos tansakcije, prenosi CNN Biznis.

Među kupcima je više od 30 kineskih agenata i dilera ovog brenda smartfona.

Huavej i grupa kupaca objavili su da su sklopili kuporpodajni ugovor kako bi pomogli da se sačuva Honorov dobavljački lanac i zaštite potrošači i prodavci.

Trampova administracija je zabranila kineskoj kompaniji pristup vitalnoj tehnologiji, kao što su cipovi, softveri za pametne telefone i 5G telekomunikaciona oprema. Vašington tvrdi da Huavej predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, a Huavej već dugo kategorično negira te tvrdnje.

Tanjug/AP

Foto: Ilustracija


Prodaja Honora znači da će kompanija iz Šenžena sada moći da oslobodi resurse kako bi se usredsredila na sopstveni brend pametnih telefona, kaže Nikol Peng, analitičarka kompanije za istraživanje tržišta Kanalis.

Huavej neće posedovati akcije niti će biti uključen u bilo kakve poslovne aktivnosti ili donošenje odluka u novoj kompaniji Honor, navodi se u saopštenju.

Prema oceni CNN-a, moguće je da će američke sankcije prema Huaveju možda biti ublažene kada novoizabrani predsednik DŽo Bajden preuzme dužnost, ali za sada nema nema garancija da će njegova administracija to učiniti.

Huavejevi vodeći brendovi pametnih telefona, poput serije P i Mejt, prodaju se za oko 4.500 juana (683 dolara), odnosno za 6.400 juana (972 dolara), respektivno.

Honorovi telefoni su mnogo jeftiniji. Cena najnovije serije 10X kreće od oko 2.100 juana (319 dolara), a jeftiniji telefoni marke Plej prodaju se za samo 1.200 juana (183 dolara).

Izvor:Republika

Radio Balkanfox

Dodaj komentar