Radio Balkanfox

U Africi je rođena zastrašujuća pošast! Kiše i visoka temperatura idealni…Kreće napad! (VIDEO)

Podelite ovu vest

AUTOR:

DATUM I VREME:
25.01.2020. 21:22 – 25.01.2020. 21:28

Klimatske promene pogoduju milionima skakavaca koji su napali Afriku posle obilnih kiša i tokom tropskog vremena, što ga čini idealnim za hiperreprodukciju insekata.

Najezda skakavaca

Najezda skakavaca, Foto: Youtube/Printscreen

Milioni skakavaca probijaju se kroz veliki deo Afrike u najmasovnijoj najezdi u nekim mestima za poslednjih 70 godina – a stručnjaci za to krive klimatske promene.

Zemlja je doživela obilne kiše i visoke temperature tokom prošle godine koji su povoljni uslovi za razvoj skakavaca i u ovom slučaju uslovi su postali “izuzetni”, objašnjavaju stručnjaci.

Čak i sada kiša se nastavlja u nekim delovima prostranog regiona, a zelenilo koje buja, daje vetar u leđa skakavcima.

Obilne kiše u Istočnoj Africi učinile su 2019. godinu jednom od najvlažnijih godina u regionu, rekao je ekspert za klimatske promene sa sedištem u Najrobiju, Abubakr Salih Babiker.

On je okrivio brzo zagrevanje voda u Indijskom okeanu na istočnoj obali Afrike, što je takođe prošle godine pokrenulo neobično veliki broj jakih tropskih ciklona prema Africi.

Da bi pomogle u sprečavanju i kontrolisanju najezde skakavaca, vlasti analiziraju satelitske snimke, skladište pesticide i sprovode vazdušno prskanje.

Zemlje pokušavaju da se pripreme, ali to ih je iznenadilo – rekao je Babiker.

Dalji porast rojeva skakavaca mogao bi da potraje do juna ove godine sve dok se povoljni uslovi za njihov razvoj ne prekinu, saopštio je IGAD.

Ipak, Babiker je rekao da je teško reći sa sigurnošću kada će se ova najezda završiti.

Ovo je postalo psihološki pritisak – rekao je naučnik.

 

Alo

Radio Balkanfox

Dodaj komentar