Vesić: Dok su drugi rešavali problem otpadna voda u BG su ćutali

Podelite ovu vest


AUTOR:

DATUM I VREME:
17.09.2020. 20:05

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je francuska agencija AFP potpuno u pravu kada kaže da je Beograd jedini veliki grad u Evropi koji ispušta fekalnu kanalizaciju bez prerade u svoje reke Savu i Dunav, ali i da bi tako i dalje bilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao memorandum o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Kamen temeljac

Kamen temeljac, Foto: Facebook/ Goran Vesić

Vesić je to objavio na svom Fejsbuku reagujući na prilog francuske agencije u kojem se kaže da Beograd nema sistem za tretman otpadnih voda i da sirovu kanalizaciju izbacuje u Dunav, drugu po veličini reku u Evropi.

On je istakao da su Zagreb, Ljubljana i Budimpešta rešavali ovaj problem pre više decenija i upitao se zašto to nije uradila tadašnja vlast u Srbiji i Beogradu.

“Ðilas i Tadić nisu znali da se izlivaju otpadne vode u naše reke. Naravno da jesu, ali ih to nije interesovalo. Dok su drugi gradovi rešavali ovaj civilizacijski problem u Beogradu su ćutali. Zato sada to rešava naša vlast. U tome je razlika između njih i nas”, napisao je Vesić.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao da kanalizacija Beograda ima oko sto direktnih izliva iz kojih se u naše dve reke izliju godišnje fekalne vode zapremine 60 hiljada olimpijskih bazena, ali i da će ove jeseni početi izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda.

“To je prva faza ove fabrike dok će u drugoj fazi ona koštati oko 500 miliona evra, jer će imati spalionicu za mulj. Ova fabrika pokriva teritoriju na kojoj živi 1,5 miliona ljudi i kada bude počela da radi ukinućemo 80 od 100 direktnih izliva kanalizacije”, napisao je on.

Vesić je dodao da se pored toga projektuju još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Vinči, a da sledećeg proleća uz izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava počinje izgradnja postrojenja za predadu otpadnih voda.

“Znači Beograd rešava ovaj veliki i civilizacijski problem. Sami, bez sredstava EU, bez donacija, od naših para”, rekao je Vesić i zapitao se kako niko iz pređašnje vlasti nije želeo da rešava problem otpadnih voda

Izvor:Alo

Radio Balkanfox

Dodaj komentar