Vežbao klavir pa završio na sudu!

Podelite ovu vest


AUTOR:

DATUM I VREME:
16.09.2020. 07:00 – 16.09.2020. 07:14

Mladi srpski pijanista se sprema za ročišta jer je optužen da remeti javni red i mir

Vladimir Aćimović

Vladimir Aćimović, Foto: Privatna arhiva

Vladimir Aćimović (18), student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Konzervatorijuma u Gracu i jedan od najboljih mladih srpskih pijanista, našao se pred Prekršajnim sudom u Nišu zbog optužbe da je vežbanjem na klaviru remetio javni red i mir.

Kako Aćimović navodi za „Alo!“, iako u Nišu boravi samo nekoliko dana godišnje, komšija je odlučio da podnese prijavu protiv njega jer mu smeta njegovo sviranje klavira. Mladi pijanista uverava da je pre nekoliko godina dobio saglasnost suseda da može da svira klavir, a da se sa komšijom koji ga je tužio dogovorio da sviranje bude ograničeno na dva sata u periodu od 9 do 14 časova. Međutim, dotični sused je potom promenio ploču i prijavio ga policiji.

– U našoj zgradi nema dece, niti penzionera. Moji roditelji, koji su profesori klavira, i ja imamo problem s tim komšijom godinama. Oni su čak kupili električni nečujni klavir, ali ja zbog svog muzičkog razvoja moram da sviram na običnom – objašnjava Aćimović.

Prema rečima ovog stipendiste Fonda za mlade talente i Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, komšija je prvo tražio od njega da pređe u podrum i da tamo svira, a kada je on to odbio, posle nekoliko meseci protiv njega je podnet prekršajni postupak zbog „narušavanja javnog reda i mira“.

– Četrdeset minuta sam saslušavan kao da sam huligan, a ne pijanista koji zajedno sa svojom porodicom živi od muzike. Ja ne sviram radi zabave niti želim da se bahatim sviranjem po deset sati dnevno. Muzika je moja egzistencija, a sada mi se oduzima pravo na rad. Škole nisu izolovane, zbog čega ni tamo ne mogu da vežbam. Zaista sam očajan – navodi Aćimović. 

Ako me osude, platiću kaznu od stipendije

Mladi pijanista Vladimir Aćimović objašnjava da ga ne brine kazna, već odnos prema klasičnoj muzici i kolegama muzičarima jer bi ovaj slučaj mogao da se koristi kao način postupanja protiv svih onih koji vežbaju u svom domu.

– Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 5.000 do 30.000 dinara, a ako ipak budem morao da je platim, izdvojiću novac od stipendije koju mi daje država – kaže Aćimović.

Izvor:Alo

Radio Balkanfox

Dodaj komentar