Radio Balkanfox

Vujović: Čistimo 200 tona istorijskog opasnog otpada iz HINS-a –


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Novom Sadu prostorije HINS-a (Hemijska industrija Novi Sad) gde je u toku čišćenje više od 200 tona istorijskog otpada, od čega najveći deo čini opasan otpad.


Vujović: Čistimo 200 tona istorijskog opasnog otpada iz HINS-a

– Lokacija na kojoj se nalazimo predstavlja ekološku bombu u Novom Sadu. Želim da zahvalim građanima koji su nam pisali i ukazivali na ovaj višegodišnji problem, pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i gradonačelniku Vučeviću na podršci. Država je po prvi put rešena da istorijski otpad svede na nulto stanje. U prethodnom periodu su čišćene lokacije parcijalno, a sada ćemo da očistimo sve što se nalazi u fabrikama širom Srbije. Istorijski otpad je mahom nastao u preduzećima u stečaju nakon 2000. godine. Reč je i o opasnom i neopasnom otpadu, koji u oba slučaja nepovoljno utiče na životnu sredinu i zdravlje građana i zato nam je apsolutni prioritet da ovaj problem rešimo – rekla je Vujović.

Vujović: Čistimo 200 tona istorijskog opasnog otpada iz HINS-a

Ministarka je rekla da je problem istorijskog otpada prisutan širom Srbije i da će se država izboriti da se trajno reše lokacije.

Vujović: Čistimo 200 tona istorijskog opasnog otpada iz HINS-a

– U narednim mesecima ćemo intenzivno raditi na tome. Čistićemo istorijski otpad, a istovremeno ćemo pojačati kontrolu kako bi osigurali da se tekući otpad pravilno zbrinjava. Radićemo još više za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar