Radio Balkanfox
Za ovu namirnicu se vežu i dobre i loše stvari, a POMINJE SE I U IZRECI!

Za ovu namirnicu se vežu i dobre i loše stvari, a POMINJE SE I U IZRECI!Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle, neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi. Iako stara izreka kaže „prost ko pasulj“, on je mnogo više od „prostog“ ukusnog zalogaja – snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje.

Sa nanom i đumbirom

Zrna pasulja imaju izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne nutrijente. Odličan su izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6.

Prilikom pripreme dodajte začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira…

Prirodni lifting

Šaku pasulja potopite nekoliko sati u vodu, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa malo soka od limuna i kašičicom maslinovog ulja, dobro promešajte i namažite na lice, vrat i dekolte. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

Ne preporučuju se jedino osobama kod kojih izazivaju gasove, nadutost i grčeve u stomaku, što kod većine zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove pripreme. Da bi se smanjili neželjeni propratni efekti, prilikom pripreme treba dodati začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lovora ili karija.

Hrana i lek

Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica, a povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.

Crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta više antioksidanata

Smatra se da namirnice poput pasulja, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome, a posebno je značajno to što ova mahunarka snižava nivo LDL holesterola. Osim toga, vlakna se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brz prodor u krv.
Izvestan broj stručnjaka ističe da ova biljka, zato što je bogata antioksidansima, pomaže i kod različitih oblika raka, a ustanovljeno je da crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti.

Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se kombinuje sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.

(Espreso)

Espreso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Prijatelji

Dnevni trend