Radio Balkanfox

Zašto je kelj toliko zdrav: 5 razloga da ovo povrće odmah uvedete u ishranu! –


Što se tiče zdrave ishrane, nema ništa bolje od zelenog lisnatog povrća. Bilo to spanać, kupus ili kelj. Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrćki. Ovo je superhrana koja je puna korisnih materija.


 

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, pre nego da je jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća.

Izdvojili smo za vas 5 zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu.

Reguliše holesterol

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačnih kiselina u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Bogatstvo mineralima

Kelj je bogat esencijalnim mineralima, poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Čuva zdravlje očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

(yumama/pixabay)Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar