Radio Balkanfox

Zvuk ALARMA koji vas budi utiče na RASPOLOŽENJE tokom dana –Ako je verovati novijim istraživanjima, nije svejedno kakav vas zvuk alarma budi, piše “Indeks”, jer upravo taj zvuk utiče na to kako ćete se osećati tokom dana.
Sajens dejli.

Studija Univerziteta RMIT dokazala je da melodični jutarnji alarmi mogu poboljšati nivo budnosti, dok su jači tonovi alarma povezani s nivoom jutarnje nespretnosti.

Vodeći autor istraživanja Stjuart Mekfarlan, objašnjava da je jutarnja tromost utiče na rezultate koje ćemo postići tokom dana.

“Ako se ne probudite pravilno, radni učinak vam se može pogoršati tokom razdoblja do četiri sata, a upravo ova činjenica povezana je s velikim nesrećama”, smatra Mekfarlan, i dodaje:

“Ovo je posebno važno za ljude koji mogu raditi u opasnim situacijama ubrzo nakon buđenja, poput vatrogasaca ili pilota, ali i za one od kojih se očekuje brza pripravnost, kao što je netko ko vozi u bolnicu u hitnim slučajevima.”

Iako mnogi misle da će ih jači tonovi razbuditi, podaci dobijeni ovim istraživanjem govore suprotno.

U istraživanju je učestvovalo 50 ljudi. Ispitanici su koristili posebno dizajniranu internet anketu, koja im je omogućavala da učestvuju u istraživanju iz udobnosti vlastitog doma. Svaka osoba je prijavila kakvu vrstu zvuka koristi za buđenje, a zatim je ocenila nivo usporenosti i budnosti prema standardnim kriterijumima inercije spavanja.

“Ova studija je važna, jer čak i Nasini astronauti navode da inercija spavanja utiče na njihove performanse na Međunarodnoj svemirskoj stanici”, rekao je Adrian Dajer, koautor istraživanja, i dodao:

“Mislimo da bi oštar zvučni signal mogao ometati ili zbunjivati naše moždane aktivnosti kada se budimo, dok melodičan zvuk pomaže da se pređe u budno stanje na efikasniji način”, prenosi “Sajens dejli”.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ MAGAZIN NOVOSTI

Press Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar